Verkooppunten

Leer leeft met je mee

Geen materiaal is mooier dan leer. Dat voel je aan de structuur, de warme reactie op je aanraking; leer leeft met je mee. Wie kiest voor leer, kiest voor karakter. Het zit in onze natuur, en ademt de kwaliteit die wij zo hoog in het vaandel hebben staan.

Voordat onze experts het controleren en verwerken, heeft het leer er al een heel leven opzitten. Een fascinerend traject, dat zeker het toelichten waard is. Daarom nemen wij je graag mee op reis door de wereld van leer, om alle vragen te beantwoorden en je enthousiasme over dit prachtige natuurproduct te vergroten.

Een goede basis

Het mag misschien raar klinken, maar in essentie is het leer van onze meubelen een restproduct. De huiden komen namelijk van runderen die primair gehouden worden voor de vleesproductie. De kwaliteit van de huid hangt onlosmakelijk samen met de levenskwaliteit van het rund zelf. Het leer dat Leolux Furniture Group verwerkt, komt voornamelijk uit premium veelanden: Zuid-Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk en dat zie je terug in de hoogwaardige kwaliteit van de huid.

Verantwoorde productie

Er is nog een andere factor die voor ons minstens zo belangrijk is: verantwoorde, duurzame productie. En daarom kopen wij ons leer bij de vijf beste leerlooierijen in Europa. Wereldspelers die zichzelf strenge eisen opleggen in het volledige productieproces, en daarvoor ook stuk voor stuk grondig gecertificeerd zijn. Waarop letten deze producenten dan zoal? Een goed voorbeeld is water-, lucht- en bodemreiniging en een gecontroleerde inzet van chemische stoffen. Verder investeren ze in hightech faciliteiten, milieuvriendelijke productie en goed opgeleide medewerkers. Net als wij streven ze naar energie-efficiënte, maatschappelijk verantwoorde productie. Een directe bijdrage aan een eerlijk Europees product.

Van runderhuid tot meubelleer

Net als meubels maken, is leer produceren een ambacht dat al eeuwen bestaat. Het begint natuurlijk bij de verse huiden, die de looierij rechtstreeks inkoopt bij slachthuizen. Die huiden moeten binnen 24 tot 48 uur verwerkt worden in de looierij. Een strakke logistieke planning en goede koeling zijn dus van groot belang voor het behouden van de hoogste kwaliteit. Maar hoe verloopt nu het proces van runderhuid tot meubelleer?

01 - 07

De huiden gaan meteen immense vaten in, te vergelijken met grote wasmachines. Daarin worden ze gewassen, geweekt en onthaard. Dat duurt een dag, en soms nog langer.

Afwerkingsniveau

Hoewel het leer van onze meubels altijd van absolute premiumkwaliteit is, onderscheiden we wel vier verschillende niveaus van afwerking: aniline, geëgaliseerd aniline, semi-aniline of gepigmenteerd leer. De afwerking geeft het leer een specifiek beeld: een egale kleur, een glans of een structuur. Daarnaast helpt de finish om het leer te beschermen tegen vuil, water, krassen en zonlicht.

Anilineleer

Anilineleer is het meest zuivere leer. Het wordt gemaakt van de allerbeste huiden, die overblijven na een bijzonder strenge selectie. Dit leer krijgt na het kleuren alleen nog maar een heel dunne beschermlaag. Tijdens het gehele verwerkingsproces staat het eindresultaat centraal: puur leer, met een open structuur, ongeëvenaarde souplesse en voelbare warmte. Omdat hiervoor echt alleen de allermooiste delen van de huid gebruikt worden, heeft anilineleer ook een lager snijrendement.

Geëgaliseerd anilineleer

Geëgaliseerd anilineleer krijgt na het kleuren een net iets dikkere beschermlaag van enkele mu (1/1000 millimeter). Toch blijft de structuur tot op zekere hoogte open, waardoor het echte ‘leergevoel’ bewaard blijft. Net als bij anilineleer, is bij geëgaliseerd anilineleer het aantal beschikbare kleuren wat meer beperkt dan bij de andere twee typen finish. Het zijn veelal natuurlijke tinten, die dicht bij de kleur van het leer zelf liggen.

Semi-anilineleer

In dit leer zie je namelijk, net als bij (geëgaliseerd) anilineleer, de natuurlijke leernerf en kleine, charmante imperfecties van een huid terug. Toch is semi-anilineleer gemakkelijker in het onderhoud, doordat het voorzien is van een extra finishlaag, die de structuur van het leer sluit, zonder de natuurlijke nerf te bedekken. Wel maakt de wat dikkere finish het mogelijk om kleine correcties door te voeren. Daardoor wordt het bruikbare oppervlak van het leer groter, waardoor de prijs wat lager ligt. Bovendien maakt de extra finishlaag het leer geschikter voor intensiever gebruik, omdat je het gewoon met een vochtige doek kunt afnemen.

Gepigmenteerd leer

Bij gepigmenteerd leer wordt de huid voorzien van een finish met een extra dekkende, en vaak ook aanvullende finishlaag. Daardoor krijgt het leer een egale, uniforme kleur, maar wordt de natuurlijke nerf minder zichtbaar. De dekkende finishlaag helpt om de gewenste ‘leerstructuur’ een uniform karakter te geven. Gepigmenteerd leer is uitermate gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te reinigen. Bijkomend voordeel is dat dit type leer in meer en bovendien intensere kleuren beschikbaar is.

Leersnijden

Bij het leersnijden komen vakmanschap en hypermoderne technologie op een heel mooie manier samen. Aan de ene kant is het kennersoog van de leerspecialist onmisbaar, en aan de andere kant brengt de computergestuurde leersnijmachine een efficiency die geen mens kan evenaren.

Controle op de spanbok

Het proces begint met een controle. Onder speciaal ledlicht wordt de huid opgespannen op een spanbok die de oorspronkelijke vorm van het vee imiteert. Dat geeft het beste zicht op de kwaliteit van de huiden, zodat er geen oneffenheid aan het deskundige oog van onze keurmeesters ontsnapt. Stuk voor stuk worden ze gemarkeerd.Anilineleer is het meest zuivere leer. Het wordt gemaakt van de allerbeste huiden, die overblijven na een bijzonder strenge selectie. Dit leer krijgt na het kleuren alleen nog maar een heel dunne beschermlaag. Tijdens het gehele verwerkingsproces staat het eindresultaat centraal: puur leer, met een open structuur, ongeëvenaarde souplesse en voelbare warmte. Omdat hiervoor echt alleen de allermooiste delen van de huid gebruikt worden, heeft anilineleer ook een lager snijrendement.

Het beste van mens en machine

Vroeger werd het leer voor alle onderdelen van een bank of fauteuil met de hand uitgesneden. Tegenwoordig nemen twee geavanceerde leersnijmachines dat werk uit handen van onze vakmensen. Nadat de specialist de met een laser geprojecteerde mallen van de belangrijkste, meest zichtbare delen op de mooiste gedeeltes van een huid heeft gepositioneerd, plant de intelligente software van de machine zelf de rest van de mallen, voor een zo mooi mogelijk meubel met tegelijkertijd minimaal snijverlies.

Een ABC-tje

Iedere leerhuid heeft slechts een beperkt aantal gedeeltes die geschikt zijn voor grote, sterk in het zicht liggende delen van een zitmeubel. Bij het snijden van leer hanteren wij daarom drie categorieën. 

A-delen

Dit zijn de meest egale delen, die verwerkt worden op de voorzijde van de rug en de bovenzijde van de zitting en de armdelen.

B-delen

Delen met meer ‘echtheidskenmerken’, bestemd voor de achterzijde van de rug, zijdelen van de armen en de voorzijde van de onderzitting.

C-delen

Deze delen worden op niet-zichtbare delen van een meubel verwerkt. Denk daarbij aan inzetstukken en de onderzijde van kussens.

Atelier

De medewerkers in het atelier stikken alle losse leerdelen samen tot een geheel: de hoes waarmee het meubel bekleed wordt. Voordat dat gebeurt, worden de randen van het gesneden leer ‘geschalmd’. We slijpen ze dan iets dunner en dat maakt het stikwerk stukken makkelijker. Elke order wordt door één persoon helemaal afgemaakt, inclusief alle siersteken. Daarbij gebruiken ze verschillende naaimachines voor de uiteenlopende bewerkingen. Uiteraard is opleiding en training bijzonder belangrijk daarbij. Dat gebeurt allemaal in eigen huis, zowel op het gebied van modellen als de verschillende afwerkingstechnieken.

Stofferen

Stofferen blijft een fascinerend ambacht. Na alle inspanningen en processen komen hier alle losse onderdelen samen: de rompen die voorzien zijn van schuim, de hoezen en alle andere onderdelen zoals poten en armleggers. De stoffeerders brengen de hoezen aan op de romp en bevestigen ze. Daarbij komen tal van handigheidjes kijken, net als pure kracht en uiterste finesse. Het zijn de letterlijke kneepjes van het vak. Elk model heeft zijn eigen specifieke werkwijze. Soms monteer je de voet als eerste, soms als laatste. Bij elk nieuw model worden de stoffeerders daarom getraind door de afdeling Productontwikkeling in de specifieke uitdagingen van een nieuw product. Maar meestal wijst hun expertise hen al de juiste weg.

Ontdek het leer van Leolux

Benieuwd geworden naar de leersoorten in de collectie van Leolux? Op de bekledingspagina staan ze allemaal voor je op een rij.